Hirdetés

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Franci1969: üdv, rendszeresen sütök kenyeret, de a burgonyáshoz bl80-at. átlagos boltokban, szupermarketekben... (2012.02.28. 08:22) Burgonyás Cipó
  • llaci56: @milakfeco: Na igen... Igazad van. (2011.10.20. 14:34) Fehér kenyér vs barna kenyér
  • Biopék: @gaveronika: Nehezen tudok erre válaszolni, mivel én még géppel nem sütöttem. Ha rászánod az időt,... (2011.04.23. 19:52) A siker titka: a sikér
  • gaveronika: Kedves biopék! Mitől van az, hogy a gépben sütött kenyerem nagyon morzsálódik? gaveronika (2011.03.10. 14:15) A siker titka: a sikér
  • cirokamiroka: Kedves biópék, két kéredésem lenne: 1. nem kevés a fent leírt kelesztés ideje? 2. Leírnád a teljes... (2011.01.26. 12:36) Varázslatos biokenyér
  • Utolsó 20

Linkblog

Aszalt-szilvás kenyér

2007.10.06. 15:55 kenyersutesotthon

Aszalt szilvás kenyér


Hozzávalók: 10 dkg magozott aszalt szilva 20 dkg finomliszt 10 dkg rétesliszt 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 3 dkg darált dió 2 ek. durvára vágott dió pár szem porrá tört édes kömény 2 dl víz 1 dl tej 2 dkg élesztő 1 kk. só 2 ek. méz Az aszalt szilvát kb. egy órával korábban beáztatjuk, langyos vízben, hogy teljesen ellepje. Ha megpuhult, lecsorgatjuk, kimagozzuk, majd felaprítjuk. Közben a langyos tejet a mézzel elkeverjük, az élesztőt belemorzsoljuk, felfuttatjuk. A liszteket egy tálban összekeverjük, hozzáadjuk a sót, a darált diót, mogyorót, az édesköményt, az apróra vagdalt aszalt szilvát s végül a futtatott élesztőt. A langyos vizet apránként adagoljuk, miközben elkedjük dagasztani a tésztát. Ha már sima, nem ragacsos a tészta, és kellően rugalmas, letakarjuk, s félrerakjuk kelni. Amikor a duplájára nőtt megint átgyúrjuk, formázzuk, s pl. teflon kuglófsütőbe rakjuk 2/3-ig. Hagyjuk a formában kelni, majd kevés tejjel megkenjük, tetejébe durvára vagdalt diót nyokodunk, s forró sütőbe rakjuk. 10 perc után vegyünk vissza a hőből, s közepes lángon süssük lassan. 40-50 perc alatt kész. Kenyérsütőgépben is elkészíthetjük. A folyamat elején kísérjük figyelemmel, milyen a tészta állaga. Ha lágy, tegyünk hozzá kevés lisztet, ha keményebb, pici vizet adjunk hozzá apránként, miközben a gép folyamatosan kever. A megfelelő állagú tészta a keverőtál alján, középen, egy cipóban helyezkedik el. Ha ujjunkkal megnyomkodjuk, rugalmas. Én a kenyérsütőgépben instant élesztőt használo. A liszt tetejére szórok 1 mk. cukrot, majd erre az instat élesztőt ez is 1 mokkáskanálnyi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr48188215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása