Alapvetően kenyérfogyasztó nép vagyunk. Reggelire általában friss pékáru kerül az asztalra, ropogós zsemle, kifli, kalács vagy egyéb illatos péksütemény. Főétkezéseink legtöbbjének kísérője a kenyér, levesekhez, főzelékekhez, húsokhoz fogyasztjuk. Gyermekeinkenek tízóraira szendvicset gyártunk belőle, vagy egy nagy tál salátához pirítóst készítünk. Elkészítési és felhasználási módja ezerféle.
Ha bemegyünk egy élelmiszerboltba, az ott található kenyérfélék csak töredékei annak a sokféleségnek, aminek csak a képzeletünk szabhat határt. Általában néhány fajtával találkozunk: fehér, barna, félbarna, magvas, teljeskiőrlésű. A pékségek kínálata ennél kicsit bővebb, de még akkor is fontos tényező, hogy mi lehet abban a tartóskenyérben, ha az van ráírva, hogy még egy hét múlva is fogyasztható!!
A házi kenyérsütés manapság már nem olyan időtrabló és nagy előkészületet igénylő munkafolyamat, mint nagyanyáink idejében volt. Süthetjük gépben, akkor még a keveréssel és dagasztással sem kell foglalkoznunk, csak sorban bepakolni a kenyérsütőbe az alapanyagokat, és egy pár óra múlva ízlelhetjük a finom kenyeret. De készíthetjük sütőtálban, vagy jénaiban, esetleg tortaformában is hagyományos módon a sütőben.
Fontos tényező, hogy szinte minden élelmiszerboltban kaphatóak a kenyérsütéshez használt alapanyagok, és csak rajtunk múlik, hogy mivel tesszük még különlegesebbé: friss zöldséggel, virslivel, sajttal, különleges fűszerekkel, mediterrán kenyeret készítünk, esetleg egyszerű falusi fehéret, rozsosat, tönkölyt. A variációk száma végtelen.
Fontosnak tarom szólni a lisztérzékenyekről, akiknek nagy figyelmet kell szentelniük arra, hogy gluténmentes kenyeret fogyasszanak, ám ez a kenyér ízletességét és "színesebbé" tételét nem befolyásolja.
Igyekeztem az oldalon mindazon információkat összegyűjteni és megjelentetni, amelyek a házi kenyérsütés nélkülözhetetlen velejárói. Alapanyagokról, hozzávalókról, gép-és kézi kenyérsütésről, praktikákról, a lisztérzékenységről, a "mindennapi kenyerünk"-ről szóló érdekességekről olvashat a kedves látogató. Receptgyűjteményemben sok általam és mások által kipróbált recept közül válogathatnak.
Kellemes időtöltést és sikeres házikenyérsütést kívánok!
Otthon sütni jó!
2007.10.28. 09:37 kenyersutesotthon
Szólj hozzá! · 1 trackback
Címkék: kenyérsütés
A bejegyzés trackback címe:
https://hazikenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr42210567
Trackbackek, pingbackek:
Trackback: http://Tjhartmanracing.com/ 2018.03.30. 21:02:54
Csíki Krém Sör - Magyarosan könnyű - Sörbúvár
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.
Utolsó kommentek