A búza
A búza a legfontosabb és egyben leggyakrabban használt gabonaféle. Az a búzaliszt, mely a magfehérjét és a liszttestet hasznosítja, minõség szempontjából fontos anyagokat veszít el. Ezért egészségesebb az a liszt melyet az egész búzaszembõl õrölnek. Ezek a teljes kiõrlésûek, melyek tartalmazzák a búzaszem külsõ rétegeit(korpa) és a csírát. A csíra ásványi anyagokban gazdag E, A vitamin tartalma jelentos. A búzakorpa serkenti a bélmûködést és székrekedés esetén hatása kitûnõ Az egész búzaszembõl pehely magas rosttartalma ellenére könnyen emésztheto, rendszeres fogyasztása növeli a szervezet ellenállóképességét.
A hazánkban kapható búzalisztek jelõlése:
Típus | Megnevezés | |
BL-55 | finomliszt | |
BL-80 | fehér kenyérliszt | |
BL-112 | félfehér kenyérliszt | |
BFF-55 | rétesliszt | |
GL-200 | Graham liszt | |
AD | étkezési búzadara |
A rozs
Második legfontossab gabonanövényünk, színe a legsötétebb. Kenyérsütéshez használják elsõsorban, gazdag B-vitaminban és jelentõs a kálcium és magnézium tartalma is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a székrekedés kialakulását. A rostdús rozspehely növeli a szervezet ellenállóképességét, és növeli a fizikai erõnlétet. A rozsliszt alacsony sikértartalma miatt, érdemes finomliszttel keverni.
A hazánkban kapható rozslisztek jelõlése:
Típus | Megnevezés | |
RL-60 | Fehér rozsliszt | |
RL-90 | Világos rozsliszt | |
RL-125 | Sötét rozsliszt | |
RL-190 | Teljes kiõrlésû rozsliszt |
A kukorica
A kukorica a spanyol és portugál tengerészek közvetítése során került Európába. A kukorica Amerika déli részén alapvetõ élelmiszer. Magasabb hõmérsékletre és sok napsütésre van szüksége, mint a búzának, ezért Európa déli részén termesztik. Nagyon fontos gabonafajtánk a búza mellett, habár fehérjében viszonylag szegény, de jelentõs a vas és E-vitamin tartalma. Lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
A kenyérsütésnél fontos sikér hiányzik bel&õle, ezért búzaliszttel keverve használjuk keny érsütéshez.
A zab
A zabot évszázadokon keresztül termesztették Észak-Európában, de fõleg csak állati takarmányként.Az utóbbi években fedezték fel, hogy igen értékes tápanyag, magas fehérje és E-vitamin tartalom jellemzi. Ásványi anyagokban is gazdag. Rendszeres fogyasztása csökkenti koleszterin szintet és serkenti a bélmûködést. Kimagasló tápértékû zabból készült pehely és a liszt,mely a tápanyag-összetétele alapján az egyik legnagyobb biológiai értékû A zabkorpa rostanyagokban rendkívül gazdag.
Az árpa
A legõsibb gabonafajtánk a búza mellett. Európa-szerte évszázadokon keresztül termesztették és használták kenyér készítésére. Lisztteste gazdag ásványi anyagokban, különösen magas a kálium, kálcium, foszfor, és kovasav tartalma. Jelentõs a B1,B6,E-vitamin tartalma. Rendszeres fogyasztása javítja a bélmûködést és csökkenti a vérkoleszterin szintet.
A köles
Aprószemû, de értékes gabonanövény. Jelentõs az ásványi anyag tartalma. A népi gyógyászok szerint késlelteti az öregedést, javítja a vérszegénységet, szépíti a bõrt. Rendszeres fogyasztása fokozza az immunrendszer mûködését.
(házikenyér)
Utolsó kommentek