Hirdetés

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Franci1969: üdv, rendszeresen sütök kenyeret, de a burgonyáshoz bl80-at. átlagos boltokban, szupermarketekben... (2012.02.28. 08:22) Burgonyás Cipó
  • llaci56: @milakfeco: Na igen... Igazad van. (2011.10.20. 14:34) Fehér kenyér vs barna kenyér
  • Biopék: @gaveronika: Nehezen tudok erre válaszolni, mivel én még géppel nem sütöttem. Ha rászánod az időt,... (2011.04.23. 19:52) A siker titka: a sikér
  • gaveronika: Kedves biopék! Mitől van az, hogy a gépben sütött kenyerem nagyon morzsálódik? gaveronika (2011.03.10. 14:15) A siker titka: a sikér
  • cirokamiroka: Kedves biópék, két kéredésem lenne: 1. nem kevés a fent leírt kelesztés ideje? 2. Leírnád a teljes... (2011.01.26. 12:36) Varázslatos biokenyér
  • Utolsó 20

Linkblog

Házi csíráztatás

2007.10.04. 08:46 kenyersutesotthon

Csirázott búza, árpa, vagy rozs

Triticum aestivum

A csirázott búzát nagyon könnyû elõállítani. Azoknak nem ismeretlen, akik minden Luca napján vetnek Luca búzát, hogy a hagyományok szerint várják a karácsonyi ünnepeket. Bármely magot a következõ képpen csiráztatunk: Egy edénybe leáztatunk néhány órára egy marék búzát. Veszünk egy lapos tányért, elegyengetjük az alján búzát és sötét helyre tesszük. Minden nap leöblítjük többször, de legalább reggel és este. Télen a hûtõszekrény tetején is tarthatjuk, ahol állandó meleget kap. Ha csirázni kezd, világos helyre tesszük és naponta öblögetjük. Hat-nyolc nap múlva elosztjuk két három felé. Kicentrifugázzuk a levét és elfogyasztjuk. Használat elõtt alaposan mossuk meg. Aki érzékenyek a baktériumokra, gombákra, öblítsék le hidrogén peroxidos vízben. Fontos, hogy a vetésre kerülõ búzamag ép és egészséges legyen, hogy jól csirázzon. Minél zöldebb a csira, annál több benne az A vitamin.

Ha folyamatos ellátást szeretnénk, több tányérba vessünk, vagy kevés földet is keverhetünk a búza közé. Amikor hat-hét cm-re nõ, kezdhetjük az aratást visszavágva 4-5 cm-re. Naponta fogyaszthatjuk, amíg csak van táptalaja.

Tápértéke:

A csirázott búza az egyik legtartalmasabb táplálék. Csirázással az ásványi sók és a vitaminok megsokszorozódnak, hogy a növényt útnak indítva a legjobb táplálékkal lássák el. Különösen a B vitaminokhoz juthatunk nagy mennyiségben, valamint sok K vitamint tartalmaz, a szokásos ásványok mellett.

Gyógyhatása:

A csirázott búza-lé gyógyító erejének ismerete Európából ered, de a mai kor számára az Egyesült Államokban fedezték újra fel. Olyanokon is segített akik rákbetegségben szenvedtek, és az orvosok lemondtak róluk. Természetesen az ilyen kúra azoknál fog eredményes lenni, akik a napi étkezésükkel is támogatják a gyógyulásukat. A csira lé igazi hatása a növény zsengeségében van, ami bármely más zöldségre érvényes. Minél fiatalabb, minél zsengébb, egy növény annál nagyobb a benne levõ enzimek hatása. Meg kell említeni továbbá azt, hogy itt is a vitaminok természetes környezetükben vannak, az ásványok szervezek, így a felszívódás a legideálisabb.

Étvágytalanság, gyenge felszívódás:

A csirázott búzát fõleg azoknak ajánlatos fogyasztani akik valamilyen betegségen estek át, sokáig nem jutottak táplálékhoz, illetve a test a gyógyítással volt elfoglalva. A lábadozó betegnek vagy akinek bármilyen okból nincs étvágya, a legjobb ha elõször csárázott búza levével próbálkozik meg. A benne levõ természetes B vitaminok a testben helyrebillentik az anyagcsere folyamatát. Ha folyamatosan fogyasztjuk, hamarosan súlygyarapodást is észlelhetünk.

Rák-betegségek:

Amikor annyira legyengül a szervezet, hogy semmi más nem segít, próbálkozzunk meg a csirázott búzával. A legfontosabb tulajdonsága az emésztõ-szervre való hatása. Rák betegség esetén jó ha naponta elfogyasztunk három fél pohár. Ha csirázott gabona lével serkentjük az emésztést, hamarább ellátjuk a beteg sejteket élelemmel.

Önpusztító betegségek:

Hasonló a helyzet az önpusztító betegségekkel is. Az ér és izomrendszeri betegségek, fellobbanása a mind több táplálékra való érzékenység következménye. Ha elhagyjuk ezeket az ételeket és rátérünk a fõleg nyers táplálékra, elõször csak a fájdalom marad el. Figyeljünk arra amit eszünk, mert a zöldségek között is akadhat olyan amire allergiásak vagyunk. Amikor már úgy érezzük, hogy mást is ehetünk, lassan egyenként vegyünk be egy ételt étrendünkbe. Kísérletezzünk magunkon, különösen akkor, amikor úgy tûnik ez a gyógyulás egyetlen módja.

Serkenti az immunrendszer munkáját:

Az immunrendszer is mûködésnek indul, ha a szervezetet ellátjuk a hiányzó anyagokkal. De ha csak egyetlen elem, vagy vitamin hiányzik, rendellenesség lép fel a szervezetben. Hiába van a többibõl sok, a hiányzó elemet kell elõször pótolni, hogy helyreigazítsuk a rendet. Ha egyik vitaminból több van természetes hogy jobban meghatározza a táplálék hatását. A csirázott gabonában ha megvárjuk, hogy nagyobb legyen a csira, és megzöldüljön, több A vitamin lesz benne. Az A vitamin serkenti az immunrendszer munkáját, amihez hozzásegít a kobalt tartalom, és gyógyítja a gyulladásos betegségeket. Hat a bõrre, és a test nyálkahártyájára.

Méregtelenítõ:

A csirázott gabona lé egyik jó tulajdonsága, hogy rövid idõ alatt méregteleníti a szervezetet. Ha tehát úgy érezzük, hogy sok vegyszert fogyasztottunk, akár gyógyszer formájában, vagy valami okból a testbe lerakodott idegen anyag van, a csirázott gabona segít megszabadulni az idegen anyagoktól.

Elkészítési mód:

Ha elegendõ búza zöld anyaga áll rendelkezésünkre, centrifugázhatjuk. Ha azonban az ablakból fogyasztjuk, jobb ha lemezvágóval pépesítjük. A két-három cm-es csírázott gabonát szintén pépesítve fogyasszák a súlyosabb betegek, természetesen nyersen. A kúra legalább hat-hétig tartson.

Készíthetjük kevés vízzel is a pépet s ha akarjuk a pépet lecsurgatjuk, és a levét elfogyasztjuk, de hozzálehet adni valamilyen ételhez is.

(geocites.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr13185408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása