1 kg liszt 5 dkg élesztő 0,5-0,6 l langyos víz 3-4 dkg só tetejére: 5 dl tejföl 2 gerezd fokhagyma 1/2 ek. vágott kapor ½ fej vöröshagyma só 25 dkg mangalica szalonnából tepertő |
1 kg lisztet tálba rakunk és belemorzsolunk 5 dkg élesztőt. Ráöntjük a langyos vizet, belerakjuk a sót, és fél óráig ázni hagyjuk. Összedagasztjuk, két cipót formázunk belőle, tetejét olajjal megkenjük, majd egy órán át kelesztjük. Kelesztés után, a cipókból lapos kerek tésztát formálunk, és kemencében kisütjük. Ha nincs kemencénk, jól előmelegített sütőben is kisüthetjük tepsiben. A tejfölt összekeverjük a zúzott fokhagymával, kaporral, apróra vágott vöröshagymával, sóval. A szalonnát kockákra vágjuk, tepertőnek kisütjük. Tálaláskor a kenyérlángost megkenjük ízesített tejföllel, tepertőt teszünk rá.
(ízvadász)
Utolsó kommentek