Hirdetés

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Franci1969: üdv, rendszeresen sütök kenyeret, de a burgonyáshoz bl80-at. átlagos boltokban, szupermarketekben... (2012.02.28. 08:22) Burgonyás Cipó
  • llaci56: @milakfeco: Na igen... Igazad van. (2011.10.20. 14:34) Fehér kenyér vs barna kenyér
  • Biopék: @gaveronika: Nehezen tudok erre válaszolni, mivel én még géppel nem sütöttem. Ha rászánod az időt,... (2011.04.23. 19:52) A siker titka: a sikér
  • gaveronika: Kedves biopék! Mitől van az, hogy a gépben sütött kenyerem nagyon morzsálódik? gaveronika (2011.03.10. 14:15) A siker titka: a sikér
  • cirokamiroka: Kedves biópék, két kéredésem lenne: 1. nem kevés a fent leírt kelesztés ideje? 2. Leírnád a teljes... (2011.01.26. 12:36) Varázslatos biokenyér
  • Utolsó 20

Linkblog

Burgonyás kenyér I.

2007.10.02. 10:12 kenyersutesotthon

Burgonyás kenyér I.


1 kg finomliszt, 30-40 dkg fõtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztõ, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evõkanál cukor, 1 evõkanál tejpor. A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára fõzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja fõzéskor ne repedjen szét.) A puhára fõzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihûlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretû tálban összedolgozzuk. Az élesztõt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztõvel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkrõl és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény. A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, elõzõleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk és közepes erõsségû tûzön 50-60 percig lassan sütjük.

Szólj hozzá!

Címkék: kenyérsütés burgonyás kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr24183308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.