Hirdetés

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Franci1969: üdv, rendszeresen sütök kenyeret, de a burgonyáshoz bl80-at. átlagos boltokban, szupermarketekben... (2012.02.28. 08:22) Burgonyás Cipó
  • llaci56: @milakfeco: Na igen... Igazad van. (2011.10.20. 14:34) Fehér kenyér vs barna kenyér
  • Biopék: @gaveronika: Nehezen tudok erre válaszolni, mivel én még géppel nem sütöttem. Ha rászánod az időt,... (2011.04.23. 19:52) A siker titka: a sikér
  • gaveronika: Kedves biopék! Mitől van az, hogy a gépben sütött kenyerem nagyon morzsálódik? gaveronika (2011.03.10. 14:15) A siker titka: a sikér
  • cirokamiroka: Kedves biópék, két kéredésem lenne: 1. nem kevés a fent leírt kelesztés ideje? 2. Leírnád a teljes... (2011.01.26. 12:36) Varázslatos biokenyér
  • Utolsó 20

Linkblog

Hányféle kenyér létezik?

2007.09.28. 10:05 kenyersutesotthon

Minden országnak megvan a maga jellegzetes kenyere, péksüteménye. A mi kiflinket például közel 450 esztendővel ezelőtt készítette először egy Wendler nevű bécsi sütőmester, a török félhold formáját utánozva. A franciák büszkék a baguettre, Indiában tandoori kemencében sütik a csapatit, mediterrán vidékre jellemző az olívaolajos focaccia. Az arabok grillen sütött húsokkal és zöldségekkel töltik meg a pitát, a bajorok a rozsból készült kenyeret kedvelik. A laposra kinyújtott, majd paradicsomszósszal megkent és sajttal megszórt kenyértészta volt a pizza elődje, de itt van az egész rozsszemes savanyú kenyér, amit Finnországon kívül sehol nem ismernek.

Fűszernövények a kenyérben

A fűszernövények és fűszerek a kenyérfélék fő ízesítői. Méltó párja lehet a friss fűszernövény aromája a frissen kisült kenyér zamatának. Ha módunkban áll használjunk illóolajokban gazdag fűszernövényeket: zsályát, kakukkfüvet, rozmaringot, oreganót. Ha szárítottat használunk, kevesebbet tegyünk bele, mert koncentráltabb az ízük, mint a frisseké. Nagyon jól használhatók az olajban eltett fűszernövények is, a pesztót, olívabogyó zúzalékot, olajban eltett aszalt paradicsomot csak a dagasztás vége felé keverjük a tésztába. A fokhagymát és vöröshagymát kissé pirítsuk meg olívaolajban, majd csak ez után keverjük a tésztához. Így elveszíti kellemetlen szagát, az olaj viszont kioldja zsírban oldódó aromáját.

Forrás: Kaldeneker György receptjei

Erősebb aromájú fűszer magvakat, mint a kömény, bors, szerecsendió, édeskömény, kardámom, hagymamag, boróka, koriander frissen darálva vagy reszelve használjuk. Így íz ízük sokkal aromásabb lesz, az előre ledarált fűszerek idővel elveszítik aromájukat. Az egészszemű köményt a kenyér megszórására használjuk.

A legjobb kenyér-alaprecept

Kezdő kenyérsütőként érdemes egy egyszerű alaprecepttel próbálkozni, amelyet azután, ha már gyakorlottabbak vagyunk, szabadon variálhatunk különböző fűszerekkel, ízesítő anyagokkal.

Hozzávalók:
30 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes-kiőrlésű búzaliszt, 5 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő

Elkészítése:
Szórjuk a liszteket egy dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, cukrot, sót és az olívaolajat. Kezdjük el keverni, majd kis adagokban csorgassunk bele körülbelül három deciliternyi langyos vizet. Addig dagasszuk, míg a tészta az edény falától kezd elválni, közepes keménységű kényér tésztát készítsünk. Tegyük langyos helyre, takarjuk be tiszta konyharuhával, majd kelesszük kétszeresére.
Borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át alaposan, majd formázzuk kedvünkre. Tegyük sütőlapra és kelesszük még további 15-20 percig. Előmelegített sütőben 180-190 fokon süssük körülbelül 40-45 percig.

(origo)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr99179448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2007.09.28. 10:22:54

Örülök nagyon ennek a blognak, épp a héten raktuk tele a kamrát mindenféle lisztekkel, és nagy az elhatározás, hogy ezentúl mi sütjük a kenyeret. Mondjuk még életemben nem csináltam, de most hétvégére ütemeztem be az első próbálkozást. Szóval hajrá és legyen sok recept! :)

garrotter · http://www.garrotter.hu 2007.09.28. 18:06:06

A receptek a fantáziádon múlnak. Szerintem először legyen egy alap amit bármikor megtudsz csinálni jól és utána azt elkezdheted variálni az ízlésednek megfelelően.
süti beállítások módosítása