Fűszernövények a kenyérben
A fűszernövények és fűszerek a kenyérfélék fő ízesítői. Méltó párja lehet a friss fűszernövény aromája a frissen kisült kenyér zamatának. Ha módunkban áll használjunk illóolajokban gazdag fűszernövényeket: zsályát, kakukkfüvet, rozmaringot, oreganót. Ha szárítottat használunk, kevesebbet tegyünk bele, mert koncentráltabb az ízük, mint a frisseké. Nagyon jól használhatók az olajban eltett fűszernövények is, a pesztót, olívabogyó zúzalékot, olajban eltett aszalt paradicsomot csak a dagasztás vége felé keverjük a tésztába. A fokhagymát és vöröshagymát kissé pirítsuk meg olívaolajban, majd csak ez után keverjük a tésztához. Így elveszíti kellemetlen szagát, az olaj viszont kioldja zsírban oldódó aromáját.
Erősebb aromájú fűszer magvakat, mint a kömény, bors, szerecsendió, édeskömény, kardámom, hagymamag, boróka, koriander frissen darálva vagy reszelve használjuk. Így íz ízük sokkal aromásabb lesz, az előre ledarált fűszerek idővel elveszítik aromájukat. Az egészszemű köményt a kenyér megszórására használjuk.
A legjobb kenyér-alaprecept
Kezdő kenyérsütőként érdemes egy egyszerű alaprecepttel próbálkozni, amelyet azután, ha már gyakorlottabbak vagyunk, szabadon variálhatunk különböző fűszerekkel, ízesítő anyagokkal.
Hozzávalók:
30 dkg búzaliszt, 15 dkg teljes-kiőrlésű búzaliszt, 5 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 1 csomag szárított élesztő
Elkészítése:
Szórjuk a liszteket egy dagasztótálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, cukrot, sót és az olívaolajat. Kezdjük el keverni, majd kis adagokban csorgassunk bele körülbelül három deciliternyi langyos vizet. Addig dagasszuk, míg a tészta az edény falától kezd elválni, közepes keménységű kényér tésztát készítsünk. Tegyük langyos helyre, takarjuk be tiszta konyharuhával, majd kelesszük kétszeresére.
Borítsuk lisztezett deszkára, gyúrjuk át alaposan, majd formázzuk kedvünkre. Tegyük sütőlapra és kelesszük még további 15-20 percig. Előmelegített sütőben 180-190 fokon süssük körülbelül 40-45 percig.
(origo)
Utolsó kommentek