Hirdetés

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Franci1969: üdv, rendszeresen sütök kenyeret, de a burgonyáshoz bl80-at. átlagos boltokban, szupermarketekben... (2012.02.28. 08:22) Burgonyás Cipó
  • llaci56: @milakfeco: Na igen... Igazad van. (2011.10.20. 14:34) Fehér kenyér vs barna kenyér
  • Biopék: @gaveronika: Nehezen tudok erre válaszolni, mivel én még géppel nem sütöttem. Ha rászánod az időt,... (2011.04.23. 19:52) A siker titka: a sikér
  • gaveronika: Kedves biopék! Mitől van az, hogy a gépben sütött kenyerem nagyon morzsálódik? gaveronika (2011.03.10. 14:15) A siker titka: a sikér
  • cirokamiroka: Kedves biópék, két kéredésem lenne: 1. nem kevés a fent leírt kelesztés ideje? 2. Leírnád a teljes... (2011.01.26. 12:36) Varázslatos biokenyér
  • Utolsó 20

Linkblog

Túrós bukta

2009.05.23. 18:48 kenyersutesotthon

 Erre a receptre nemrég találtam, és már ki is próbáltam. Bátran ajánlom mindenkinek, nagyon klassz túrósbukta! A szerző által közzétett képek még látványosabbá teszik a receptet, és már olvasáskor ráhangolódunk a finom péksüteményre, és szinte érezni az illatokat! 

  "A bukta elkészítése egyszerű, bár kissé bonyolultnak tűnhet. Mivel az idővel én is hadilábon állok, igyekszem gyors és hatékony módszereket alkalmazni a konyhámban. 18-20 darab finom túrósbuktát maximum fél óra munkával el lehet készíteni. Lássunk is hozzá!

Kelt tészta készítése:
50 dkg liszt (búzacsírás liszt, vagy fehér tönkölyliszt, de lehet 35 dkg fehér liszt és 15 dkg teljeskiőrlésű)
1,5 dl magas zsírtartalmú tejföl
2 egész tojás
1 evőkanál méz, semleges íze van a repceméznek, sütéshez nagyon jól használható a napraforgóméz vagy a vegyes virágméz is.
kevés só
1/2 citrom leve
25 gr tejben futtatott élesztő.

Mindezeket egymáshoz adom abba a tálba, ahol dagasztani fogom. Házi robotgéppel tökéletesen el lehet végezni a műveletet.
 
Az élesztő futtatása: 25 gr, azaz fél élesztőt futtatok 1,5 dl langyos tejben. Ez egyszerű művelet: belekeverek a langyos tejbe 1 mokkáskanálnyi mézet, beletöröm a fél élesztőt, összekeverem, kevés lisztet szórok a tetejére és várom, hogy a gombák szaporodjanak. (A "Nőjetek csak gombácskáim!" mondat hangos egymás utáni ismételgetése gyorsíthatja a folyamatot.) Ha az élesztő kétszeresére nőtt, hozzáadom a fenti alapanyagokhoz

Élesztő futtatása.Élesztő futtatása

Langyosítok még 2 dl tejet és a dagasztás során fél decinként a tésztához adok belőle annyit, hogy jól formálható, könnyű, laza, de formáját megtartó tésztát kapjak. Ha túl sok tej jutott a tésztába sebaj, teszek hozzá még lisztet.
Simára dagasztom a tésztát, letakarom és langyos helyen közel a kétszeresére kelesztem.

Túró töltelék:
50 dkg túró Tapasztalatom alapján állítom, a házi túró sokkal krémesebb (magasabb a zsírtartalma), mint a boltban vásárolhatónak. Ha sikerül ilyet beszerezni, akkor nincs szükség
10 dkg margarinra. Ha bolti túróból készül, akkor hozzá kell adni.
1 tojás
1 citrom leve
1 evőkanál méz
Ezeket összekeverem, és a legvégén hozzá adok
1-2 marék mazsolát, melyet tejben felfőztem (a mikróban 1-2 perc alatt kész.)

 Ha megkelt a tészta 1-1,5 cm vékonyra kinyújtom, félbevágom és túróval megkenem, ahogy a képen is látható.

Ezután az elkészített "tekervényt" kb. 7 cm-es darabokra vágom. Nem nagyobbakra, mint ahogy a "klasszikus" buktát szokták, mivel a tönkölyliszt és a házitúró meglepően kiadóssá teszi. Kikent tepsibe egymás mellé helyezem, majd olvasztott margarinnal, vagy vajjal megkenem a tetejét és az oldalait is, hogy könnyen szét lehessen őket választani, ha elkészültek.

Míg bemelegszik a sütő, letakarom a buktakezdeményeket, kicsit még hadd keljenek, majd 160 fokon villanysütőben légkeveréssel kb. 25 percig sütöm. Légkeverés nélkül kb. 30 percig 170 fokon, gázsütőben közepes lángon kb. 30 percig. Akkor találtuk el a hőfokot és az időt, ha szép aranybarna a teteje és a tészta szépen megsült. "

BuktaBukta

 

 

 

 

 

 

feherhollok.hu/koromvirag/etek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr351139558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása