Hirdetés

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Franci1969: üdv, rendszeresen sütök kenyeret, de a burgonyáshoz bl80-at. átlagos boltokban, szupermarketekben... (2012.02.28. 08:22) Burgonyás Cipó
  • llaci56: @milakfeco: Na igen... Igazad van. (2011.10.20. 14:34) Fehér kenyér vs barna kenyér
  • Biopék: @gaveronika: Nehezen tudok erre válaszolni, mivel én még géppel nem sütöttem. Ha rászánod az időt,... (2011.04.23. 19:52) A siker titka: a sikér
  • gaveronika: Kedves biopék! Mitől van az, hogy a gépben sütött kenyerem nagyon morzsálódik? gaveronika (2011.03.10. 14:15) A siker titka: a sikér
  • cirokamiroka: Kedves biópék, két kéredésem lenne: 1. nem kevés a fent leírt kelesztés ideje? 2. Leírnád a teljes... (2011.01.26. 12:36) Varázslatos biokenyér
  • Utolsó 20

Linkblog

Otthon sütni jó!

2007.10.28. 09:37 kenyersutesotthon

Alapvetően kenyérfogyasztó nép vagyunk. Reggelire általában friss pékáru kerül  az asztalra, ropogós zsemle, kifli, kalács vagy egyéb illatos péksütemény. Főétkezéseink legtöbbjének kísérője a kenyér, levesekhez, főzelékekhez, húsokhoz fogyasztjuk. Gyermekeinkenek  tízóraira szendvicset gyártunk belőle, vagy egy nagy tál salátához pirítóst készítünk.  Elkészítési és felhasználási módja ezerféle.
Ha bemegyünk egy élelmiszerboltba, az ott található kenyérfélék csak töredékei annak a sokféleségnek, aminek csak a képzeletünk szabhat határt. Általában néhány fajtával találkozunk: fehér, barna, félbarna, magvas, teljeskiőrlésű. A pékségek kínálata ennél kicsit bővebb, de még akkor is fontos tényező, hogy mi lehet abban a tartóskenyérben, ha az van ráírva, hogy még egy hét múlva is fogyasztható!!
A házi kenyérsütés manapság már nem olyan időtrabló és nagy előkészületet igénylő munkafolyamat, mint nagyanyáink idejében volt. Süthetjük gépben, akkor még a keveréssel és dagasztással sem kell foglalkoznunk, csak sorban bepakolni a kenyérsütőbe az alapanyagokat, és egy pár óra múlva ízlelhetjük a finom kenyeret. De készíthetjük sütőtálban, vagy jénaiban, esetleg tortaformában is hagyományos módon a sütőben.
Fontos tényező, hogy szinte minden élelmiszerboltban kaphatóak a kenyérsütéshez használt alapanyagok, és csak rajtunk múlik, hogy mivel tesszük még különlegesebbé: friss zöldséggel, virslivel, sajttal, különleges fűszerekkel, mediterrán kenyeret készítünk, esetleg egyszerű falusi fehéret, rozsosat, tönkölyt. A variációk száma végtelen.
Fontosnak tarom szólni a lisztérzékenyekről, akiknek nagy figyelmet kell szentelniük arra, hogy gluténmentes kenyeret fogyasszanak, ám ez a kenyér ízletességét és "színesebbé" tételét nem befolyásolja.
Igyekeztem az oldalon mindazon információkat összegyűjteni és megjelentetni, amelyek a házi kenyérsütés nélkülözhetetlen velejárói. Alapanyagokról, hozzávalókról, gép-és kézi kenyérsütésről, praktikákról, a lisztérzékenységről, a "mindennapi kenyerünk"-ről szóló érdekességekről olvashat a kedves látogató. Receptgyűjteményemben sok általam és mások által kipróbált recept közül válogathatnak.
Kellemes időtöltést és sikeres házikenyérsütést kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: kenyérsütés

A bejegyzés trackback címe:

http://hazikenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr35210567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.