Hirdetés

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Franci1969: üdv, rendszeresen sütök kenyeret, de a burgonyáshoz bl80-at. átlagos boltokban, szupermarketekben... (2012.02.28. 08:22) Burgonyás Cipó
  • llaci56: @milakfeco: Na igen... Igazad van. (2011.10.20. 14:34) Fehér kenyér vs barna kenyér
  • Biopék: @gaveronika: Nehezen tudok erre válaszolni, mivel én még géppel nem sütöttem. Ha rászánod az időt,... (2011.04.23. 19:52) A siker titka: a sikér
  • gaveronika: Kedves biopék! Mitől van az, hogy a gépben sütött kenyerem nagyon morzsálódik? gaveronika (2011.03.10. 14:15) A siker titka: a sikér
  • cirokamiroka: Kedves biópék, két kéredésem lenne: 1. nem kevés a fent leírt kelesztés ideje? 2. Leírnád a teljes... (2011.01.26. 12:36) Varázslatos biokenyér
  • Utolsó 20

Linkblog

"mindennapi kenyerünk"

2007.10.11. 08:56 kenyersutesotthon

Alapvető élelmiszerünk : a kenyér


„ mindennapi kenyerünket…”



Már a legősibb kultúrák felfedezték ezt az egyszerű, és mégis oly fontos
ételt. Kutathatunk szerte a világon, kontinenseket és korokat átszelve, a kisázsiai Mezopotámiától a dél-amerikai Azték birodalomig, a távol-keleti Kína
zárt világától a nyitott Hellaszig. Az emberiség emlékei szerint mindenütt
jelen volt és mindenhol nagy megbecsülést kapott. A múlt embere naponta
evett kenyeret, amely tartalmazta az egészséges élethez szükséges
legfontosabb tápanyagokat.
A világ, és benne a mi életünk mára megváltozott. A kenyér mégis, azóta is
szerves része maradt táplálkozásunknak és mindennapjainknak.

Megesszük-e a kenyerünk javát?

Az ipari forradalom előtt ismeretlen volt a fehér kenyér. A gabonát a kenyérsütés előtt
nem sokkal őrölték meg, hiszen a lisztre veszélyt jelentett a lisztmoly, és más rovarok lárvái is. A
frissen megőrölt gabonából házanként sütöttek friss kenyeret, a család örömére.

A tömegtermelés elterjedése és a kialakuló malomipar gazdasági érdekei miatt azonban
igény mutatkozott egy újfajta liszt megjelenésére. Olyan lisztre volt szükség, amely hosszú ideig
tárolható, így felhalmozható, és messzire elszállítható. Erre az igényre volt válasz a fehér liszt.


A gabonaszem három részből áll:

Ez a három rész a magbél,a csíra


A csíra és a korpa tartalmazza
és a korpa.A magbél fehérjét és

a legértékesebb összetevőket. A búza
keményítőt tartalmaz, és a teljes

esetében például:
gabonaszem mintegy négyötödét teszi


B1, B2, B5, B6 vitaminok, B11 vitamin

ki.

(folsav), E vitamin, K vitamin,
kalcium, foszfor, kén, kálium, nátrium,
vas, cink, mangán, réz, szilícium,
magnézium

Ezek az anyagok nélkülözhetetlenek a keringés, az emésztés, az idegrendszer, az immunrendszer, a csontozat, a
bőr egészséges működéséhez.

A korpa emellett nagyrészt emészthetetlen cellulózból áll, ami az emberi szervezet egészséges működéséhez
elengedhetetlen rostot jelenti. A rost azért szükséges számunkra, mert emésztés során a táplálék zavartalan
továbbhaladását biztosítja, és a mérgek és rákkeltő anyagok vele együtt hagyják el testünket.


A fejlődő malomipar hamar felismerte, hogy ha a liszt őrlésekor kihagyják a csírát,
akkor a liszt tovább eláll. (Ugyanis a bogarak a legértékesebb részhez igyekeznek hozzájutni.)
És mivel a finomra őrölt fehérlisztet kívánatosabbnak és fogyaszthatóbbnak látták, mint a
sötétebb, szemcsésebb barnát, ezért egyúttal a korpát is mellőzni kezdték. Ma ezeket a
méltatlanul mellőzött alkotórészeket jórészt haszonállatok etetésére használjuk. Pedig nagy
szükségünk van rájuk.

Tudnunk kell, hogy a kenyérgyártást ugyanúgy piaci szempontok irányítják, mint a
gazdaság bármely más területét. Fontos szempont az olcsó alapanyag, ami a termék súlyátkellőképpen növeli. Így lehetséges, hogy általánossá vált a rendkívül egészségtelen ipari
zsír használata bármely pékáru előállításához. Vegyi anyagokat is gyakran használnak a
kívánt cél elérése érdekében. A kenyér kellő fehérségét a propilén-glycol, azaz a fagyálló
biztosítja. A kelesztés elősegítéséhez pedig gipszet (kalcium-szulfátot), adnak a tésztához.


Őseink kenyerének a legértékesebb része volt az, amit ma kihagyunk belőle. A rosttartalom, a vitaminok, az ásványi
anyagok olyan segítséget jelentenek szervezetünknek, amivel képes ellenállni a „civilizációs betegségek”-ként emlegetett bajaink
jelentős részének. A szív-és érrendszeri betegségek, a rákbetegségek, az idegrendszer betegségei jelentősen visszaszorulnának,
ha visszatérnénk testünk ésszerű táplálásához. Sőt, ez a legtöbb esetben a gyógyulást is elősegítené.

„Miért adtok pénzt azért, a mi nem kenyér, és gyűjtött kincseteket azért, a mi megnem elégíthet? Hallgassatok, hallgassatok reám, hogy jót egyetek…” (Ésaiás)

Ma az egészségvédelem újra kezdi felfedezni a teljes értékű ételek jelentőségét. A teljes kiőrlésű – csírát és korpát is
tartalmazó – lisztből sütött kenyér Magyarországon is újra elérhetővé válik.

Tipp:
A legbiztosabb módszer, ha egy megbízható gazdától, vagy kereskedőtől szerezzük be a gabonát. Ezt
megőröltethetjük, vagy magunk is megőrölhetjük. (Ma már kapható háztartásokra méretezett tetszetős
kézimalom, és őrlőgép.)
Költségesebb és kockázatosabb megoldás, ha a teljes őrlésű lisztet megvásároljuk a boltban. Ha már
gyakorlatot szereztünk a sütésben, akkor a különféle teljes őrlésű liszteket keverhetjük is, és olajos
magvakkal, krumplival, fűszerekkel is kísérletezhetünk. Ezáltal még értékesebb, egészségesebb és
finomabb lesz a kenyerünk.


Ha nem akarunk bajlódni a tészta elkészítésével, beszerezhetünk kenyérsütő gépet is. Ezek akészülékek kevernek, dagasztanak, kelesztenek, sütnek, mintegy 3 óra alatt. Áruk 8.000 forintnál
kezdődik.

(edenetterem.hu)

2 komment

Címkék: búza kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr16193060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éva a testszobrász · http://www.cellulitisz.blog.hu 2007.10.19. 23:14:29

Hát igen. A fehér liszt is a cellulit kialakulásának az egyik bűnöse. Sokáig nem értettem, miért, de ez az írás is nagyon jól kifejti. A fehér liszt tulajdonképpen egy kizsigerelt búzaszem őrölve.

Mamma mia, mennyi recept! Megérné akár könyvben is kiadni.

tibho133 2009.03.14. 16:24:15

LEGYEN SZÍVES VALAKI NEKEM MONDJA EL MINT EGY PÉKNEK,HOGY MIÉRT TENNÉNEK A KENYÉRBE FAGYÁLLÓT ÉS GIPSZET?KENYÉRBE:LISZT,VÍZ,SÓ,ADALÉKANYAG,ÉLESZTŐ.HA NEM LENNE BENNE ADALÉKANYAG MINDENKI LAPOS KENYERET VENNE A BOLTBA.
süti beállítások módosítása