Hirdetés

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Franci1969: üdv, rendszeresen sütök kenyeret, de a burgonyáshoz bl80-at. átlagos boltokban, szupermarketekben... (2012.02.28. 08:22) Burgonyás Cipó
  • llaci56: @milakfeco: Na igen... Igazad van. (2011.10.20. 14:34) Fehér kenyér vs barna kenyér
  • Biopék: @gaveronika: Nehezen tudok erre válaszolni, mivel én még géppel nem sütöttem. Ha rászánod az időt,... (2011.04.23. 19:52) A siker titka: a sikér
  • gaveronika: Kedves biopék! Mitől van az, hogy a gépben sütött kenyerem nagyon morzsálódik? gaveronika (2011.03.10. 14:15) A siker titka: a sikér
  • cirokamiroka: Kedves biópék, két kéredésem lenne: 1. nem kevés a fent leírt kelesztés ideje? 2. Leírnád a teljes... (2011.01.26. 12:36) Varázslatos biokenyér
  • Utolsó 20

Linkblog

Varázslatos biokenyér

2007.10.09. 13:30 kenyersutesotthon

Varázslatos biokenyér
Hozzávalók:
  • 75 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 10 dkg olajos mag (napraforgó-, szezám-, len- vagy tökmag) ízlés szerint
  • 3 doboz (kicsi) élőflórás natúr joghurt
  • 1-1,5 dl víz
  • 1 teáskanál só (ha lehet, görög sót, a többi erősebb, így kevesebb kell)
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál kenyér fűszerkeverék (ezt ilyen néven lehet kapni a bioboltokban)
  • kevés olívaolaj a sütőlap megkenéséhez

  • Elkészítés: A tönkölybúzalisztet szitáljuk egy nagyobb, lehetőleg keverőtálba. Ízesítsük sóval, adjuk hozzá az összetört kenyér fűszer keveréket, keverjük el benne a szódabikarbónát is, majd még szárazon alaposan keverjük az egészet a liszttel össze. (A keverést legjobb, ha konyhai robotgéppel, a dagasztókar segítségével készítjük.)
    Folyamatos keverés közben adjuk hozzá a joghurtokat és a vizet. A vizet addig adagoljuk hozzá, amíg jól formázható, kemény, de gyúrható tésztát kapunk. Folyamatos keverés közben szórjuk bele a magvakat és keverjük addig, amíg egyenletesen eloszlik a tésztában. Lisztezett deszkán formázzunk belőle cipót. A tetejét vizes késsel két-három csíkban vagy kereszt alakban vágjuk meg, és pihentessük kb. 25 percig. A sütőlemezt - használhatunk egy tepsit is - vékonyan kenjük ki olajjal, s közben a sütőt (villany) melegítsük elő 170 fokra. A cipót helyezzük a sütőlemezre, és tegyük a sütő középső tartójára. Egy vízzel telt magasabb tepsit helyezzünk a sütőbe úgy, hogy az a cipót tartó sütőlemez alá, a sütő legaljára kerüljön (a cipó legyen magasabban).
    (Ha légkeveréses villanysütőben sütöd a kenyeret, akkor nem kell előmelegíteni a sütőt, így pénzt, időt és energiát is megtakarítasz!)
    Így süssük a kenyeret, légkeveréssel először 170 fokon, majd 15 perc múlva mérsékeljük a hőfokot 150 fokra, süssük körülbelül 1 óráig, amíg világosbarna lesz a teteje.
    Ha kivettük a sütőből, azonnal permetezzük meg kevés vízzel, és csavarjuk egy konyharuhába, majd tegyük olyan helyre, ahol az alsó része is levegőzik, hogy így hűlhessen ki.

    Megjegyzés:
    Forrón nem szabad szeletelni, mert a kés összehúzza a kenyér lágy részét. Nagyon finom.

    4 komment

    Címkék: kenyérsütés egészséges kenyér biokenyér

    A bejegyzés trackback címe:

    http://hazikenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr26191161

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

    Andi 2008.09.21. 15:03:21

    Nagyon finom! Egyszerűen elkészíthető kenyér. Ajánlom mindenkinek!

    netiko 2010.06.21. 21:53:39

    szia! én megcsináltam ezt a kenyeret, de nagyon kemény lett a héja. van erre valamilyen megoldás?

    Biopék 2010.11.21. 12:41:48

    Sziasztok!
    Jó látni,hogy sok ember foglalkozik a táplálkozással, és nem csak az étkezéssel.Mert a biokenyér az táplálja a testünket,nem csak jó lakunk tőle.
    pár szakmai gondolat:
    a kenyérbe a só a megadott liszt mennyiség 1% elegendő (0,75kg akkor 0,0075Kg)
    a sütés minimum 200 C de vetésre 230C( ez a hőfok amikor beteszed a kenyeret a sütőbe,és jó ha egy kis edénybe vizet teszel, mert ez segíti a kenyér bélzetének növekedését, ettöl lesz magasabb, lágyabb a kenyér.
    használjatok kovászt, a tészta készítésnél,mert igy lesz kenyér íze és tovább el áll.
    ha van kérdés szívesen válaszolok.

    cirokamiroka 2011.01.26. 12:36:20

    Kedves biópék, két kéredésem lenne:
    1. nem kevés a fent leírt kelesztés ideje?
    2. Leírnád a teljeskirörlésű tönköly búza liszt kovászá készítésének a menetét?

    köszi.