Hirdetés

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Franci1969: üdv, rendszeresen sütök kenyeret, de a burgonyáshoz bl80-at. átlagos boltokban, szupermarketekben... (2012.02.28. 08:22) Burgonyás Cipó
  • llaci56: @milakfeco: Na igen... Igazad van. (2011.10.20. 14:34) Fehér kenyér vs barna kenyér
  • Biopék: @gaveronika: Nehezen tudok erre válaszolni, mivel én még géppel nem sütöttem. Ha rászánod az időt,... (2011.04.23. 19:52) A siker titka: a sikér
  • gaveronika: Kedves biopék! Mitől van az, hogy a gépben sütött kenyerem nagyon morzsálódik? gaveronika (2011.03.10. 14:15) A siker titka: a sikér
  • cirokamiroka: Kedves biópék, két kéredésem lenne: 1. nem kevés a fent leírt kelesztés ideje? 2. Leírnád a teljes... (2011.01.26. 12:36) Varázslatos biokenyér
  • Utolsó 20

Linkblog

Fehér kenyér vs barna kenyér

2007.09.29. 19:00 kenyersutesotthon

A kenyér az egyik legfontosabb táplálékunk. Kenyeret eszünk reggelire, kenyeret eszünk vacsorára, kenyeret viszünk tízóraira és a kirándulásokra, egyszóval sok kenyeret fogyasztunk.
Az utóbbi években a híres habos fehér kenyéren kívül egyre több különböző kenyérféle kezd feltűnni az egyre szaporodó pékségek kínálatában. Az egyik barna, a másik csak félbarna, a harmadik rozs, a negyedik hárommagos, mintha a lakosság egy része érezné, hogy azzal a nagyon fehér kenyérrel talán mégsincs minden rendben.
Ezt, a táplálkozásunk reformerei által évtizedek óta hajtogatott gondolatot mára a nyugati világban már nem csak a reformerek hajtogatják. A betegbiztosítók költségeik csökkentésének egyetlen lehetséges módját a megelőzésben látják, esetünkben a helytelen táplálkozás okozta megbetegedések megelőzésében. Táplálkozási tanácsaik közt első helyen szerepel a teljes őrlésű gabonákból készült termékek fogyasztásának javaslása, amely a kenyéren kívül a péksüteményeket és a tésztaféléket is magában foglalja.

A fehér kenyér és fehér liszt elhagyásának szükségessége igen súlyos csapást jelentene táplálkozási szokásainkra, holott fogyasztásuk alig több mint 100 esztendőre tekint vissza. Az 1840-es évek táján Széchenyi állíttatta fel az első olyan ipari malmot Magyarországon, amely képes volt a korpát a gabonaszem többi részétől eltávolítani. A lakosság egészen eddig az időpontig csak és kizárólag teljes őrlésű gabonából készült kenyeret fogyasztott, amelyhez a lisztet vagy saját kezűleg otthoni kis őrlőkön őrölték, vagy a közös falusi malmokban őröltették. A városok megnövekedésével azonban problémát kezdett jelenteni a lakosság ellátása, mivel a teljesőrlésű liszt csak rövid ideig volt tárolható a korpa zsírtartalmának avasodása miatt.

Mi is tehát a különbség a fehér, illetve a finomított liszt és a teljes őrlésű liszt között?


A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és csírakezdeményét.
A vitálanyag kifejezés dr. Werner Kollath professzor, német táplálkozástudós munkássága nyomán került be a modern táplálkozástudományba, aki kísérleteiből megállapította, hogy a három fő tápanyagon, a fehérjéken, zsírokon és szénhidrátokon kívül táplálékunk ún. vitálanyagokat, azaz az élethez nélkülözhetetlen anyagokat is kell hogy tartalmazzon. Ezek mai tudásunk szerint a vitaminok, ásványisók, nyomelemek, telítetlen zsírsavak, enzimek, rostos anyagok, valamint az íz- és szaganyagok.

Vajon hiányzik-e nekünk mindez?
Patkányokon végzett kísérletek a következő eredményre vezettek: a finomított liszttel táplált patkányok néhány hét alatt elpusztultak, míg a teljes őrlésű liszttel táplált állatok egészségesen éltek tovább.

Egy másik érdekes szempont a liszt minőségét illetően az őrölt liszt frissesége. A liszt hatalmas felülete miatt, a benne lévő vitaminok a levegő oxigénjétől napok alatt értéküket vesztik.
A gabona finomított lisztté való kiőrlése tehát a szervezet számára vitálanyaghiányt jelent, amely például a B1-vitamin esetében, amely különösen nagy mennyiségben fordul elő a korpában,  a következőket jelenti. A B1-vitamin minimális napi szükségletét a WHO 1.5 mg-ban, orosz kutatók 3 mg-ban adják meg, míg a 100 évvel ezelőtti átlagos B1-vitamin-bevitel napi 5 mg volt. Ehhez képest a mai német lakosság átlagos B1 vitamin-fogyasztása napi 0,8 mg körül van, amely szám nem sokban különbözhet a civilizált világ más országaiban sem. Ez azt jelenti, hogy ezek a népek egy állandó B1-vitamin-hiányban szenvednek, ami, ha a B1-vitaminnak az anyagcsere-folyamatokban elfoglalt központi helyére gondolunk, szükségszerűen zavarokat kell hogy okozzon ezekben a folyamatokban.
A finomított liszt, illetve a belőle készült fehér és rozskenyér tehát egyik nyilvánvaló oka a táplálkozás okozta civilizációs betegségeinknek, amelyek nagyon kevés kivétellel magukba foglalják a ma ismert összes betegséget.
Végezetül szeretnék az olvasónak segítséget nyújtani a jó kenyér megtalálásában. Sajnos a barna színű kenyerek többsége csak a beléjük tett ételszínezéktől barna. Jó minőségű és többnyire jó ízű, a fent leírt szempontoknak megfelelő kenyeret kaphatunk azonban a bioboltokban, szülőjük szinte mindig valamely biogabonából dolgozó pékség. Ennek magyarázata pedig abban rejlik, hogy a gabonaszemek nemcsak a vitálanyagokat, hanem a növényvédőszerek mérgeit is maghéjukban gyűjtik össze.

17 komment

Címkék: fehér kenyér barna kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://hazikenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr77180791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Joepardy 2007.09.30. 07:32:49

Tudnál ajánlani vmi trükköt a langyos helyen kelesztéshez? Hol van langyos hely a lakásban? A sűtőben? a radiátoron? (túl keskeny) a mikróban? sose kell meg semmi nálam rendesen (sütemény)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2007.09.30. 07:38:03

Nem csak a langyosság fontos, hanem a huzatmentesség is. Nekem elektromos sütőm van, bekapcsolom 50 fokra, légkeverés nélkül és abban kelesztem a tésztát, de bárhol megkel, eldugott helyen. Ha nagyon nem boldogulsz, lehet kapni kelesztótálat, ha abban se kell meg semmi, akkor muszáj leszel élesztőt is tenni a tésztába! :D

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.09.30. 08:56:27

Lustáknak tudom ajánlani a kenyérsütőgépet :-) Bepakolod a hozzávalókat, aztán három óra múlva kiveszed a kész kenyeret...

geza 2007.09.30. 09:09:30

ollan nincs, hogy nem kell meg.. 1. felfuttatod a friss élesztőt, (0,5-1 dl langyos tej vagy viz, só, cukor meg az 5 dkg élesztő), ezt elkevered egy 2 dl-s bögrében. tehetsz hozzá lisztet is, amivel dolgozol, keveset. 2. vársz, amig fel nem fut, habos nem lesz, nem melegited, max belekeversz. ez a környezettől függ, 5 perc 30 perc is lehet (ha nincs fűtés télen a lakásban, még lassabb is). akkor jó, ha a bögréből "kifut", kihabzik 3. ezt a masszát/folyadékot használod tovább, mint élesztőt. 4. tészta bekeveréséhez langyos, nem forró folyadékot használsz...

ui. én már olyannal is beszéltem, aki felforralta az élesztőjét, úgy próbált meg kelt tésztát csinálni.

hja, kérem, kelt tésztához idő kell... olykor sok is.

ervin 2007.09.30. 09:13:35

egyszóval, a fehér kenyér (liszt) csak a "vitálanyagok" hiánya miatt problémás?
ezek szerint nyugodtan ehetek fehér kenyeret, mert én pl. b1 vitaminból napi 150 mg-t (az rda 10000%-át) szedem be.
már azt hittem, ezentúl vehetem az öccá forintossat :)

Szegfű Ildikó · http://gv87dx 2007.09.30. 09:35:15

Én a réteslisztet szeretem, mert abban a búza csirája van és nekem az a legjobb. Sütemény sűtéséhez az működik a legjobbam. Kenyér sütéséhez valóban a korpa alatti része a legjobb a búzának, mert az a kenyér ízletes, de a mérgező anyagokat már nem tartalmazza. Ilyen lisztet azonban a malmok ma nem akarnak őrölni.

gabest1 2007.09.30. 10:08:26

"a finomított liszttel táplált patkányok néhány hét alatt elpusztultak, míg a teljes őrlésű liszttel táplált állatok egészségesen éltek tovább"

csak úgy a lisztet zabálták? hát részvétem, abba én is belehalnék...

Sündisznócska 2007.09.30. 10:41:30

Joepardy!
Anyukámtól örököltem ;-) a módszert, amit a villanysütő előtt használtam a kelesztéshez: párnákból épített fészket az ágy sarkában (természetesen, előtte letakarva konyharuhával az ágyat, hogy, ha kifutna a kelő tészta, akkor se legyen tragédia). A fészek tetejére egy utolsó párna, vagy takaró (persze, a "falaknak" magasabbaknak kell lenniük, mint, amennyire a tészta feljöhet), és kész!

Izzy 2007.09.30. 11:24:22

Széchenyi István 1860-ban öngyilkos lett. Hogy állíttatta volna 1870-ben a malmot? :)

kenyersutesotthon 2007.09.30. 11:38:47

Izzy, igazad van. Valszeg nem jó a dátum a cikkben, amit gyűjtöttem. Ki fogom javítani. De annyi igaz, hogy a nevéhez fűződik az első gőzzel hajtott hengermalom felállítása, a dátum meg sokkal korábbi. :-)

kecske 2007.09.30. 12:23:04

A rétesliszt, amit daráslisznek is nevezünk csak elvétve tartalmaz búzacsírát mert azt különválasztják a dara készítése során.
Ezt a kenyértésztakészítés dolgot nem kell túlkomplikálni. Mi rendszeresen sütünk hagyományos módon - teknőben dagasztva, kemencében sütve - kenyeret. A lényeg, hogy a liszt langyos legyen. Miután az ember beleszitálta a dagasztóteknőbe, csinál egy kis mélyedést a lisztbe, önt bele kevés langyos vizet és belemorzsolja az élesztőt - kilónként 4-5 dkg-ot - aztán csak várni kell míg megfut ( a sót bele lehet keverni a lisztbe). Persze az a jó, ha az egész folyamat fűtött helyiségben zajlik, de a nyári nagy melegben ez akár a szabadban is történhet. Aztán dagasztás és így tovább...

feci 2007.09.30. 12:55:05

Még szerencse, hogy régen olyan sokáig éltek az emberek az egészséges liszttől. Átlagosan kb 40 évig.

dr.minorka 2007.09.30. 12:55:27

"A fővárosi vízimolnárok nagy ellenzése mellett Széchenyi által alapított és részvénytársasági formában működtetett Pesti Hengermalom a gőzgéppel üzemelő, gyárjellegű magyar malomipar első nagy vállalkozása volt. Kezdeményezője arra szánta, hogy "hazánk gabona helyett végképp liszttel űzze kereskedését". 1839-től épült a mai Margit híd pesti hídfőjének közelében (a mai Falk Miksa utcában). Avatásakor, 1841-ben Európa akkor legkorszerűbb malma volt"
www.btm.hu/ihm_anyagok/Ujkor/rostas/esszek/03_b_nagy_aniko.html

jesszumpepita 2007.09.30. 13:15:59

Az én legkivált-beváltabb kelesztőhelyem a púpos monitorok púpja volt. Rá a tál, tetejére konyharuha, tökéletes. Ám elkezdődött a háztartásban a lapimonitorok térhódítása. Ekkor beszereztem egy kenyérsütőt, aminek a dagasztás opciója kelttészta készítésre még sokkalta jobb :)

Benikuty 2007.09.30. 13:49:36

A házamban légfűtés van.Gravitációs,vagyis olyan légsebességgel,hogy a port sem szállítja.A szagokat és a hangokat annál inkább.Viszont ideális kelesztő a fütőfülke az 50 fokkal.

milakfeco 2010.02.07. 22:20:50

<embed wmode="opaque" src="http://static.ning.com/socialnetworkmain/widgets/index/swf/badge.swf?v=201002041436" FlashVars="backgroundColor=0x000000&textColor=0x00C3FF&config=http%3A%2F%2Fallas-job.ning.com%2Fmain%2Fbadge%2FshowPlayerConfig%3Fxg_source%3Dbadge%26size%3Dlarge%26username%3D1ts15u7xln3o5" width="206" height="242" bgColor="#000000" scale="noscale" allowScriptAccess="always" allowFullScreen="true" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer"> </embed><br /><small><a href="http://allas-job.ning.com">Visit <em>Valós munkák Magyarországról</em></a></small><br />
süti beállítások módosítása