Hirdetés

Hirdetés

Utolsó kommentek

  • Franci1969: üdv, rendszeresen sütök kenyeret, de a burgonyáshoz bl80-at. átlagos boltokban, szupermarketekben... (2012.02.28. 08:22) Burgonyás Cipó
  • llaci56: @milakfeco: Na igen... Igazad van. (2011.10.20. 14:34) Fehér kenyér vs barna kenyér
  • Biopék: @gaveronika: Nehezen tudok erre válaszolni, mivel én még géppel nem sütöttem. Ha rászánod az időt,... (2011.04.23. 19:52) A siker titka: a sikér
  • gaveronika: Kedves biopék! Mitől van az, hogy a gépben sütött kenyerem nagyon morzsálódik? gaveronika (2011.03.10. 14:15) A siker titka: a sikér
  • cirokamiroka: Kedves biópék, két kéredésem lenne: 1. nem kevés a fent leírt kelesztés ideje? 2. Leírnád a teljes... (2011.01.26. 12:36) Varázslatos biokenyér
  • Utolsó 20

Linkblog

A siker titka: a sikér

2007.09.28. 17:18 kenyersutesotthon

Ha már sütöttél kenyeret, bizonyára tapasztaltad, hogy némelyik kenyér (ha nem a legtöbb) közepe kissé beesik. A megoldás erre nagyon egyszerű: létezik egy adalékanyag, szejtán vagy sikér (ez utóbbi azt hiszem egy népszerűbb neve), amiből egy evőkanálnyi a kenyérbe, és szép gömbölyű házikenyeret kapunk.

Na de mi is az a sikér?

A búzaliszt két fehérjéjének, a gliadinnak és a gluteinnek az együttese. Ez okozza a búzalisztből készült tészta nyújthatóságát. Tehát nem kell félnünk tőle, ez most nem egy sokadik adalékanyag, amiről azt sem tudjuk, hogy micsoda. Ez teljes mértékben természetes eredetű, és bioboltokban, nagyobb áruházakban kapható.

A szejtán (sikér) hatásáról.

A két kenyér összetétele megegyezik, a kettő között mindössze annyi a különbség, hogy a jobboldaliban van egy evőkanál lisztjavító adalék.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://hazikenyer.blog.hu/api/trackback/id/tr41179954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

garrotter · http://www.garrotter.hu 2007.09.28. 18:01:58

Biztos én tudom rosszul, de a szejtán nem a búzahús elnevezése? Vegteráinánus éttermekben ebből szokták készíteni azokat az ételeket amik húsra hasonlítanak (pl. gyros).

kenyersutesotthon 2007.09.28. 18:56:30

Utánanéztem, valóban, mind a ketten valósat állítunk. A szejtán az búzahús őrlemény, ami a búzaliszt két fehérjéjét adja együttesen. Nagyon sok helyen készítenek "húsételeket" belőle, főleg vegetáriánusok számára.

gaveronika 2011.03.10. 14:15:43

Kedves biopék!

Mitől van az, hogy a gépben sütött kenyerem nagyon morzsálódik?

gaveronika

Biopék 2011.04.23. 19:52:24

@gaveronika: Nehezen tudok erre válaszolni, mivel én még géppel nem sütöttem.
Ha rászánod az időt, hidd el ,hogy nem lesz több, kézzel elkészíteni mint a géppel,de bele vittél egy varázslatos ÍZ FOKOZÓT, amit úgy hívnak SZERETET!!!!!
A fenti kovászos receptet használod, biztos, hogy nem fog morzsálódni, mivel a tésztának meg kell érnie és a gépek ezt nem mindig tudják.
Szeretettel. Bio pék